cat-right

Financieren van een keuken

Financieren van een keuken? Er zijn in principe twee mogelijkheden om een nieuwe keuken te financieren namelijk: met het eigen geld dat u gespaard hebt of via een lening bij een bank of keukenwinkel. Aan beide opties zitten positieve kanten en negatieve kanten. Wat het meest voordeligste voor u is ligt aan een aantal factoren. Dit is als voorbeeld de rente die u over uw spaargeld krijgt of de rente die over u lening moet betalen en de fiscale gevolgen van zo´n lening. Deze zaken kunt u zelf berekenen of laten berekenen door een extern bedrijf.

Alvast inspiratie opdoen? Ontvang gratis keukencatalogi thuis of bekijk hier de goedkoopste keukens.

Eigen geld gebruiken of geld lenen?

U heeft uw eigen vermogen vergaard, bijvoorbeeld door te sparen, uw eigen onderneming of door een goede investering en u wilt dat gebruiken voor een nieuwe keuken. Bekijk eerst eens of een lening voor uw keuken niet een gunstigere beslissing voor u is. Als u namelijk een lening aanvraagt voor het te verbeteren van uw woning kan de (hypotheek)rente worden afgetrokken in een tijdsperiode van maximaal 30 jaar.

Het beschikbaar hebben van voldoende liquide middelen is van belang als u later voor een grote uitgave komt te staan. Als u al een groot deel van uw liquide middelen heeft gebruikt voor uw nieuwe keuken zult u voor de betreffende uitgave een lening moeten afsluiten. De rente van deze lening is niet aftrekbaar van de belasting. en als je dit verrekent is dit relatief duur.

 

Geld lenen

Als een lening aantrekkelijker voor u is dan gebruik maken van uw eigen kapitaal dan kunt u verschillende mogelijkheden overwegen. De bekendste en goedkoopste manier is geld opnemen via uw lopende hypotheek, maar tegenwoordig hebben veel keukenwinkels hun eigen lening mogelijkheden. Het voordeel hiervan is dat de rente vaak lager is dan de lening die u anders zou afsluiten.

Een andere mogelijkheid is om een doorlopende krediet of een persoonlijke afbetalingsregeling af te sluiten. Het is ook natuurlijk nog een optie om uw keuken te leasen. Welke vorm van geld lenen het best bij u past hangt natuurlijk puur af van u persoonlijke situatie. Ons advies is daarom ook om eens rustig met een adviseur alle opties door te lopen. Laat u zich ook goed informeren over de voorwaarden.

 

Huidige hypotheek gebruiken

Ga langs bij uw hypotheekadviseur om te kijken als het mogelijk is om geld op te nemen uit de lopende hypotheek. Het voordeel van zulke soort leningen is dat u geen nieuwe hypotheekakte nodig heeft en dus geen onnodige kosten posten heeft zoals een notaris. Eventueel is de mogelijkheid er om opname-en/of taxatiekosten te laten berekenen. Uw maandelijkse kostposten worden wel verhoogd omdat u rente over een hoger hypotheekbedrag gaat betalen.

Geld opnemen uit de lopende hypotheek kunt u doen door eerder gedane aflossingen weer op te nemen. Dit moet natuurlijk wel een mogelijkheid zijn in uw hypotheekakte. Ook kunt u zonder extra kosten geld opnemen uit uw hypotheek, als u in der tijd een hogere hypotheek heeft afgesloten dat eigenlijk nodig is. Het geld leent u via een onderhandse akte bij uw hypothecaire financier, waarbij uw woning als waarborg gebruikt.

 

Verandering in huidige hypotheek

Als u onvoldoende of geen geld uit u lopende hypotheek kan verstrekken kunt u overwegen deze aan te passen. U verhoogt dan uw huidige hypotheek met het bedrag dat u nodig heeft voor uw droomkeuken plus een eventuele verbouwing.

De kosten om weer een notaris in handen te nemen om aanpassingen te maken aan uw bestaande hypotheekakte kunnen hoger zijn dan het afsluiten van een tweede hypotheek. U kunt ook een nieuwe hypotheek nemen. Dit gaat het eenvoudigste bij uw huidige hypothecaire financier, aangezien hypothecaire financiers niet graag alleen twee hypotheken afsluiten.

Vaak geeft uw huidige financier ook een gunstigere rentepercentage. Het bedrag waarvoor u uw nieuwe hypotheek kunt afsluiten wordt gemaakt op basis van de waardestijging  van uw woning en op de hoogte van uw inkomen.

Als u uw hypotheek gaat aanpassen zitten hier wat kosten aan verbonden. Naast de notariskosten, kunt u in aanraking komen met afsluit- en taxatiekosten. Ook in dit geval zullen uw maandelijkse lasten verhoogt worden omdat uw totale hypotheekbedrag is verhoogd.

 

Persoonlijke lening (PL) of doorlopend krediet (DK)

Wellicht overweegt u een persoonlijke lening of toch een Doorlopend krediet. Dit is een optie als het bedrag dat u nodig heeft niet al te hoog is en/of wanneer u uw lening binnen maximaal vijf tot tien jaar weer wilt aflossen.

Mits u (vaak) niet ouder bent dan 60 jaar. Globaal gezien gaat de risicodekking bij dit type lening slechts tot die leeftijd. Het rendement voor een Persoonlijke lening of krediet ligt gemiddeld hoger dan dat van een hypothecaire lening.

Ook Bij deze lening is de rente in principe aftrekbaar mits in een tijdsperiode van dertig jaar. Uw lening of krediet moet natuurlijk wel  functioneren als onderhoud of verbetering van uw woning. Een lening of krediet kan in de loop van uw lening toch voordeliger uit pakken dan een hypothecaire lening. Mocht u te overlijden in de loop van deze lening, dan wordt de rest schuld niet verhaald op uw nabestaanden en wordt deze kwijtgescholden.