cat-right

Keukenplaatsing

Keukenplaatsing? Het plaatsen van een nieuwe keuken is een vak apart. Bekijk wat er bij keukenplaatsing komt kijken.

Alvast inspiratie opdoen? Ontvang gratis keukencatalogi thuis of bekijk hier de goedkoopste keukens.

U hebt een keuken naar wens aangeschaft. Vaak denkt men dat ze er dan al zijn maar deze moet nog worden geplaatst en geïnstalleerd. Het plaatsen en installeren van een keuken is een hele klus waar u wel tot twee weken mee kwijt bent. Kiest u ervoor om zelf aan de slag te gaan of dat u alles uitbesteedt. Vaak gaat dit samen met het verleggen van leidingen en aansluitingen of zelfs een verbouwing. In dit artikel leest u alles over plaatsing en installatie. Ook leest u belangrijke informatie zoals de keuze voor u zelf doen of uitbesteden, afspraken over de werkzaamheden, en een aantal handige tips.

 

Planning

Wanneer uw erg handig bent of handige mensen in uw omgeving hebt, zult u misschien overwegen om de keuken zelf te plaatsen en installeren. Voor een aantal werkzaamheden is het wel aan te raden om vakmensen in te schakelen. zo is het aan te raden om zaken met betrekking tot gas en elektra zoveel mogelijk aan vak mensen over te laten. U kunt ook de helft zelf doen en de andere helft laten doen, hier bij kunt u denken aan zelf de oude keuken te verwijderen en de nieuwe te laten plaatsen door de keukenleverancier.

Heeft u er niet zoveel verstand van of bent u te druk? Laat dan de keukenleverancier de keuken plaatsen. Hoe u de werkzaamheden ook aanpakt, het is altijd van belang om om alles voor uw zelf op een rijtje te zetten. Maak een planning van alles wat moet gebeuren. Wat erg vervelend is dat u nog niet klaar bent op het moment dat de keuken wordt geleverd. Maar ook is het is niet handig dat overige werkzaamheden moeten wachten totdat de keuken er is.

 

Voorbereiding

Voordat een nieuwe keuken geplaatst en geïnstalleerd kan worden, is over het algemeen al een hoop werk verricht. In deze tekst wordt er ingegaan op alle werkzaamheden die betrekkingen hebben op de nieuwe keuken. Allereerst dient uw oude keuken verwijdert te worden. Een activiteit die u zelf zou kunnen regelen. De oude keuken kunt u op ruimen of u kunt deze verplaatsen naar een bijkeuken. Wanneer het nog een goede keuken is, zonder al te veel beschadigingen, zou u deze zelfs kunnen verkopen. Het is zeer van belang dat u goed op de elektra let, tijdens het installeren van een nieuwe keuken. In de nieuwe keukens worden tegenwoordig steeds meer en steeds zwaardere elektrische apparaten gebruikt.

Het kan dus goed zijn dat uw elektrische installatie, na het installeren van de nieuwe keuken, niet meer voldoet. In dat geval moet u extra groepen (laten) plaatsen in de stoppenkast. Het is handig dat u over veel stopcontacten beschikt in uw nieuwe keuken. Ze zijn van toepassing voor de vast inbouwapparatuur, maar ook voor de losse huishoudelijke apparaten. Zorg er dus voor dat u weet hoeveel stopcontacten u wilt en waar voor dat de keuken geplaatst wordt. Ook moet u nadenken over de warmwatervoorziening. Duurt het langer dan dertig seconde voor dat u warm water hebt? Zijn de leidingen van de keuken naar de ketel te lang? Dan is het te overwegen om een elektrische boiler in de keuken te installeren. Het voordeel hiervan is dat u minder lang hoef te wachten op warm water en daardoor ook minder water verspilt.

 

Keukenplaatsing

De keukenplaatsing begint met het in elkaar zetten van de onderkasten. staan deze waterpas dan koppelt u ze aan elkaar. Maak het werkblad op maat. Breng de benodigde uitsparingen aan. Monteer de spoelbak en kookplaat en bevestig het werkblad op de kasten. Vervolgens hangt u de bovenkasten waterpas aan duimhaken of een ophangregel. Als u alle kasten op de plek heeft bevestigd kunt u de achterwand afwerken zorg ervoor dat de aansluiting voor de achterwand op het werkblad waterdicht is. Bevestig de kastdeuren en stel deze af. Voor de installatie van de inbouwapparaten kunt u het beste de fabrieksinstructies volgen. Houdt hier wel rekening met zaken zoals brandveiligheid. Een dampkap moet bijvoorbeeld vanwege de brandveiligheid minstens vijfenzestig centimeter boven kookzone hangen.

 

Afwerking

Wanneer uw keuken geplaatst en geïnstalleerd is, kunt u bezig met de rest van de ruimte afwerken. Denk hierbij aan de wanden, de vloer, de verwarming. De wanden in de keuken kunt u op meerdere manieren afwerken. In de meeste gevallen wordt gekozen voor stuc of spuitwerk. Een andere optie is om de keukenmuur geheel of deels te betegelen. Een keukenvloer is het meest effectief als deze waterbestendig is en slijtvast.  Als basis voor een harde vloer hebt u altijd een vlakke ondergrond nodig. Wanneer u kiest voor tegels, zorg er dan voor dat ook u echt vloertegels hebt. Deze zijn harder dan wandtegels. Verwarming in de keuken waar plaatst u deze? U zou een radiator kunnen vervangen voor een designexemplaar. Of u een radiator ombouw, waarmee u een extra vensterbank creëert. Ook is vloerverwarming een goede optie vooral handig als u een stenen vloer hebt.