Weten wat je nieuwe keuken kost?  Bereken direct je keukenprijs »

Ergonomie keuken? Ergonomie gaat in op aard en de grenzen van het menselijk lichaam. De werkomstandigheden zo aanpassen dat ze het minst belastend zijn voor het lichaam.

Bij het ontwerpen van je nieuwe keuken moet je rekening houden met onder andere de hoogte van uw keuken, dat die goed is afgestemd op de lengte van je lichaam.

  • Zit het kookstel niet te ver van de spoelbak?
  • Hoe hoog worden de keukenkasten geplaatst?

Dit soort vragen zijn belangrijk om te stellen en om in te investeren om later zo comfortabel mogelijk te kunnen werken. De aanpassingen zijn een merkbare luxe die op lange termijn nuttig zullen blijven.

Gratis keukencatalogi?

Gratis keukencatalogi? Ontvang nu gratis keukencatalogi en keukengidsen van keukenwinkels. Met honderden pagina´s aan inspiratie, tips en kortingsbonnen.

Wilt u de gratis keukencatalogi? Ja!

Lichaamshouding in de keuken

lichaamshouding keukenBij voorkeur wordt de wervelkolom het minst belast bij een rechte of licht gebogen lichaamshouding.

Er zijn grofweg twee soorten handelingen die verricht wordt in de keuken:

Licht inspannend werk, zoals bijvoorbeeld het wassen van groenten. En zwaarder werk, als het kneden van deeg.

Bij dit soort werkzaamheden staan de meeste mensen. Voor uw lichaam is het beter als u bij zwaar inspannend werk gaat zitten of gebruik maakt van een hoge kruk. Zo ontstaat er afwisseling en ontlast u uw benen en wervelkolom.

Keuken tekenen 3D

Je moderne keuken zelf ontwerpen? Zonder download – direct met dit mooie 3D programma

Teken je keuken online

Werkhoogte keuken

Over het algemeen zijn de ideale werkhoogtes tussen 91 en 97 cm. Echter, is het aan te raden om het werkblad aan te passen op de persoon die de keuken het meeste gebruikt.

Vroeger werd er vaak voorgesteld om het spoelgedeelte te verhogen en het kookgedeelte te verlagen om een optimale werkhouding te krijgen binnen de keuken.

werkhoogte keuken

Tegenwoordig wordt dat minder gedaan en geeft men meer de voorkeur aan het optische aspect van de keuken.

De introductie van de vaatwasser heeft ook een voordelig effect op de indeling van de keuken waardoor de werkhoogte weer gelijk is getrokken.

De algemene regel die gebruikt wordt om de hoogte te meten van het aanrecht blad is:


Als de persoon een lengte heeft kleiner dan 170 cm dan is de werkhoogte 90 cm.
Als de persoon een lengte heeft van 170 cm tot 195 cm dan is de werkhoogte 95 cm.

Werkruimte keuken

Bij de meeste keukens is de indelingsruimte beperkt. Het is daarom belangrijk dat er aandacht geschonken wordt aan de indeling van de keuken.

Keukengerei dat u vaak gebruikt tijdens het koken dient gemakkelijk binnen handbereik opgeborgen te zijn.

Voor andere voorwerpen binnen de keuken is het aan te raden om die zo op te stellen dat ze geen of weinig hinder veroorzaken als u aan het werk bent in de keuken.

Denk bij de werkruimte ook aan de diepte van je werkblad! Standaard wordt er bij het ontwerp een diepte van 60 cm genomen. Echter loopt u dan kans de dat u hinder krijgt van uitstekende apparaten.

Dit voorkomt u door een diepte aan te geven bij het ontwerp van uw keuken van 70 cm. Uit ervaring kunnen wij u vertellen dat veel mensen hier plezier van ondervinden.

 

Gratis keukencatalogi?

Ontvang nu gratis keukencatalogi en keukengidsen aan van keukenwinkels. Ontvang binnen enkele dagen in huis! Keukencatalogus aanvragen.Foto's: Keukens De Abdij

Ook zo'n prachtige keuken? Ontwerp je droomkeuken in 3D!