Weten wat je nieuwe keuken kost?  Bereken direct je keukenprijs »

Financieren van een keuken? Er zijn in principe twee mogelijkheden om een nieuwe keuken te financieren: met het eigen geld dat u gespaard hebt of via een lening bij een bank of keukenwinkel.

Aan beide opties zitten positieve kanten en negatieve kanten. Wat het meest voordeligste voor u is ligt aan een aantal factoren. Wij hebben alles wat u moet weten op een rijtje gezet. Wilt u gelijk weten waar de goedkoopste keukens zijn? Bekijk hier de goedkoopste keukens!

Gratis keukencatalogi?

Alvast inspiratie opdoen? Ontvang hier uw gratis keukencatalogi thuis!

Eigen geld gebruiken of geld lenen?

U heeft uw eigen vermogen bij elkaar geraapt door bijvoorbeeld, sparen, uw eigen onderneming of door een goede investering. En de volgende logische stap is dan, dit geld gebruiken voor een nieuwe keuken. Logisch toch?

Maar bekijk eerst eens of een lening voor uw keuken niet een gunstigere beslissing is. De hypotheekrente kan worden afgetrokken in een tijdsperiode van maximaal 30 jaar als u een lening aanvraagt.

Mits de lening is voor het verbeteren van uw woning, door middel van bijvoorbeeld, een nieuwe keuken.

Geld lenen kost geld keuken financieren

Het beschikken over voldoende liquide middelen is van belang als u later voor een grote uitgave komt te staan. Als u een groot deel van uw liquide middelen heeft gebruikt voor uw nieuwe keuken, zult u voor de betreffende uitgave een lening moeten afsluiten.

De rente van deze lening is niet aftrekbaar van de belasting. en als je dit verrekent is dit relatief duur.

Keuken tekenen 3D

Je moderne keuken zelf ontwerpen? Zonder download – direct met dit mooie 3D programma

Teken je keuken online

Huidige hypotheek gebruiken

Ga langs bij uw hypotheekadviseur om te kijken of het mogelijk is om geld op te nemen uit de lopende hypotheek. Het voordeel van dit soort leningen is dat u geen nieuwe hypotheekakte nodig heeft en dus geen onnodige kosten posten heeft zoals een notaris.

Eventueel is er de mogelijkheid er om opname-en/of taxatiekosten te laten berekenen. Uw maandelijkse kostposten worden wel verhoogd omdat u rente over een hoger hypotheekbedrag gaat betalen.

Geld opnemen uit de lopende hypotheek kunt u doen door:

  • Eerder gedane aflossingen weer op te nemen. Dit moet natuurlijk wel een mogelijkheid zijn in uw hypotheekakte. Ook kunt u zonder extra kosten geld opnemen uit uw hypotheek, als u in der tijd een hogere hypotheek heeft afgesloten dat eigenlijk nodig is.

Het geld leent u via een onderhandse akte bij uw hypothecaire financier, waarbij uw woning als waarborg gebruikt.

 

Verandering in huidige hypotheek

Als u onvoldoende of geen geld uit u lopende hypotheek kan verstrekken kunt u overwegen deze aan te passen. U verhoogt dan uw huidige hypotheek met het bedrag dat u nodig heeft voor uw droomkeuken plus een eventuele verbouwing.

De kosten om weer een notaris in handen te nemen om aanpassingen te maken aan uw bestaande hypotheekakte kunnen hoger zijn dan het afsluiten van een tweede hypotheek.

U kunt ook een nieuwe hypotheek nemen. Dit gaat het eenvoudigste bij uw huidige hypothecaire financier, aangezien hypothecaire financiers niet graag alleen twee hypotheken afsluiten.

Rente keuken financierenVaak geeft uw huidige financier ook een gunstigere rentepercentage.

Het bedrag waarvoor u uw nieuwe hypotheek kunt afsluiten wordt gemaakt op basis van de waardestijging  van uw woning en op de hoogte van uw inkomen.

Als u uw hypotheek gaat aanpassen zitten hier wat kosten aan verbonden. Naast de notariskosten, kunt u in aanraking komen met afsluit- en taxatiekosten. Ook in dit geval zullen uw maandelijkse lasten verhoogt worden omdat uw totale hypotheekbedrag is verhoogd.

Geld lenen

U kunt verschillende mogelijkheden overwegen als geld lenen aantrekkelijker is dan het gebruiken van eigen kapitaal. De bekendste en goedkoopste manier is:

  • Geld opnemen via uw lopende hypotheek. Maar tegenwoordig bieden veel keukenzaken de mogelijkheid van een lening bij hun. Het voordeel hiervan is dat de rente vaak lager is dan de lening die u anders zou afsluiten.

Geld lenen keuken financierenEen andere mogelijkheid voor geld lenen is:

  • Een doorlopende krediet of een persoonlijke afbetalingsregeling afsluiten. Het is ook natuurlijk nog een optie om uw keuken te leasen.

Welke vorm van geld lenen het best bij u past hangt natuurlijk puur af van u persoonlijke situatie. Ons advies is daarom ook om eens rustig met een adviseur alle opties door te lopen. Laat u zich ook goed informeren over de voorwaarden.

 

Persoonlijke lening of doorlopend krediet 

Wellicht overweegt u een persoonlijke lening of toch een doorlopend krediet. Dit is een optie als het bedrag dat u nodig heeft niet al te hoog is en/of wanneer u uw lening binnen maximaal vijf tot tien jaar weer wilt aflossen.Mits u (vaak) niet ouder bent dan 60 jaar.

Persoonlijke lening keuken financierenGlobaal gezien gaat de risicodekking bij dit type lening slechts tot die leeftijd.

Het rendement voor een Persoonlijke lening of krediet ligt gemiddeld hoger dan dat van een hypothecaire lening.

Ook bij deze lening is de rente in principe aftrekbaar mits in een tijdsperiode van dertig jaar. Uw lening of krediet moet natuurlijk wel  functioneren als onderhoud of verbetering van uw woning.

Een lening of krediet kan in de loop van uw lening toch voordeliger uit pakken dan een hypothecaire lening. Mocht u komen te overlijden in de loop van deze lening, dan wordt de rest schuld niet verhaald op uw nabestaanden en wordt deze kwijtgescholden.


Meer informatie over het aanschaffen van een keuken?

Wij hebben alle tips, feiten en inspiratie voor u samen gebundeld in de gratis keukencatalogi. Ga voorbereid op pad en weet van alle ins-and-outs van de keukenwereld! Geinteresseerd?

Ja, ik wil graag een gratis keukenbrochure!Foto's: Keukens De Abdij

Ook zo'n prachtige keuken? Ontwerp je droomkeuken in 3D!