Weten wat je nieuwe keuken kost?  Bereken direct je keukenprijs »

Houten keukens zijn ín. Ze werden in Nederland en België erg populair sinds ze in toonzalen werden opgesteld. Van bijna geen verkoop groeiden ze uit tot een huidig marktaandeel van 25 à 30% van de totale keukenverkoop. Logisch eigenlijk: hout heeft een erg natuurlijke en gezellige uitstraling en dit is wat we willen creëren in een keuken die niet enkel functioneel is, maar waar tegenwoordig in geleefd wordt.

Houten keuken

Wanneer we over een houten keuken praten, dan hebben we het eigenlijk over de keukendeurtjes. Een keukenblad kan ook uit hout bestaan, maar daarom is de keuken nog geen houten keuken. Een keuken hoeft trouwens niet 100% uit hout te bestaan.

Veel trendy keukens hebben tegenwoordig enkele houten elementen, zoals het werkblad, een bargedeelte en/of zijpanelen. Een houten keuken is te combineren met iedere stijl en past perfect bij het design van verschillende types apparatuur. Geef je keukenruimte een natuurgetrouwe uitstraling en ga voor een houten keuken om de gezelligheid binnen te halen in huis.

Je eigen houten keuken snel van achter je computer ontwerpen?

Kan je niet wachten om je eigen houten droomkeuken uit te tekenen aan de hand van een uniek ontwerpprogramma? Het kan heel eenvoudig.

Start hier de keukenplanner.

 

Welke stijlen?

Een massief eiken woonkeuken, het is een toonbeeld van traditionele klassieke charme. Maar het is een misvatting dat hout automatisch betekent dat je keuken klassiek wordt. Er zijn evengoed moderne keukens met hout, designkeukens met hout, industriële keukens met houten elementen en voor wie niet kan of wil kiezen tijdloze keukens (met bijvoorbeeld een deur met kader maar met strakke greep).

houten keuken apparatuur

Bij houten keukens heb je keuze uit veel verschillende stijlen. Kom je er niet uit en wil je graag inspiratie? Bekijk de keukencatalogi.

Soorten hout in keukenfrontjes

Keukendeuren bestaan er in allerlei houtsoorten. Bovenaan de populariteitsladder staat een eiken keuken. Deze houtsoort is sterk en hard, kan op veel manieren bewerkt worden en gaat lang mee.

Daarnaast kan je eveneens kiezen voor noten (walnoot),beukenhout (ziet er goedkoop uit), het chique wengé of essenhout voor je al dan niet robuuste houten keuken. Elke houtsoort ademt een eigen sfeer uit, ga dus zeker toonzaalmodellen bekijken.

Hout is duurzaam. Je keuken krijgt er dus automatisch een groen label bij. Het is ook een tijdloos en stijlvol materiaal.

Welke keukendeurtjes in hout zijn er?

Hout en hout is twee. Nee, drie eigenlijk, want wanneer je naar de afwerking kijkt, dan bestaan er drie soorten frontjes. Welke keukendeurtjes in hout zijn er?

Melamine

Hier kan je bezwaarlijk over keukenfrontjes in hout spreken, want melamine is kunststof, nephout dus, maar kan er wel uitzien als hout. Deze houtlook deuren hebben dikwijls een kunststof beschermrand rond de deur tegen stoten en hebben het voordeel vochtbestendig te zijn. Ze zijn ook goedkoper dan fronten uit echt hout.

Hout fineer

Bij kastdeuren met een afwerking in fineer heb je als basis een meubelplaat (mdf) die bedekt is met een laagje echt hout. De boomstam wordt in dunne laagjes gezaagd, die dan op de ondergrond verlijmd worden. Die toplaag wordt gerold. De fronten voelen dus aan zoals een boom.

Massief hout

Keukenfrontjes in hout kunnen ook massief zijn, volledig in hout dus. Massief houten keukens worden niet zo vaak verkocht, want ze brengen risico’s met zich mee. Ze kunnen namelijk uitzetten en krimpen.

Meubelmakers dwepen er soms wel mee, maar dit is natuurlijk eigen aan hun stiel. De ervaringen met deze houten keukens zien er niet al te best uit. Kijk dus uit met deze robuuste keukens.

De levertermijn bij kunststof fronten is gemiddeld 2 maanden. Bij fineer fronten loopt dit gemiddeld op tot 3 maanden. Overweeg goed alle voordelen en nadelen vooraleer je je keuze maakt, zodat je nieuwe houten keuken geen miskoop wordt!

Foto’s: Keukens De Abdij

Ook zo’n prachtige keuken? 🠒 Ontwerp mijn droomkeuken! Makkelijk, snel, verbluffend.

 

 

Houten keuken op maat

Een maatkeuken: het is een groot woord, want eigenlijk is elke keuken op maat van de klant. Je beslist namelijk zelf welke combinatie aan kasten en toestellen je wil. Een échte houten keuken op maat zou dan een keuken zijn met compleet afwijkende maten. Zonder gegronde reden wil je dit waarschijnlijk niet, want één keukendeurtje op maat kan reeds oplopen tot 1500 euro.

Zin in een gratis catalogus?

Wil je vanuit je luie zetel al wat bladeren in catalogi en ideetjes opdoen?

Klik hier om je gratis keukenmagazine aan te vragen.

Greeploze keuken in hout

Een greeploze keuken in hout is vaak een moderne keuken. Zonder greep oogt alles mooi strak. Natuurlijk kan je ook een (moderne) houten keuken mét greep kiezen. Het wordt dan quasi automatisch een fineerdeur. Bij sommige keukenzaken vind je een goedkope greeploze keuken in hout, maar dan zijn de deuren wel gemaakt uit melamine, dus houtlook.

Hout en greeploos zijn twee zaken die goed samengaan. Hier komt het begrip “zwart” een eerste keer piepen (straks nog méér erover bij werkbladen en apparatuur). Het is namelijk heel mooi om de greeplijst (achter het front) in zwart uit te voeren. Hout en zwart vormen een chique combinatie.

Kies je toch voor een greep? Welke handgrepen in de keuken? Rvs stangengrepen zijn mooi in combinatie met houten fronten en zijn lang, praktisch, stoer en robuust. Of ga voor een kleine greep die centraal op het keukendeurtje zit.

Landelijke keuken

Een landelijke keuken – of plattelandskeuken – gaat uiteraard goed samen met het materiaal hout. Meestal worden de fronten hier gecombineerd met ietwat ouderwetse handgrepen op knop.

De landelijke keukens van tegenwoordig – die zowel klassiek als modern kunnen zijn – stralen een knus gevoel en nostalgie uit (en dat heeft niets met het begrip ouderwets te maken), maar dan wel met een knipoog naar het hedendaagse comfort.

De landelijke keuken is meestal royaal van omvang en is een echte leefkeuken. Hij wordt gekenmerkt door het gebruik van natuurlijke kleuren en materialen.

Houten keuken met zwart blad

Net zoals bij de toestellen, is zwart de winnaar bij de keuzemogelijkheden voor het werkblad. Meestal wordt gekozen voor graniet of composiet. Twee sterke materialen die tegen een stootje kunnen en dienen voor intensief gebruik.

Een grijs blad – de leisteenlook – wordt ook veel verkocht. Een houten blad kan natuurlijk ook, maar wanneer de fronten reeds uit hout bestaan, is dit misschien iets van het goede te veel en oogt dit niet mooi. Een houten keuken met zwart blad is en blijft een topper.

houten keuken zwart blad

Een houten keuken is zeer populair, het geeft een warme en gezellige sfeer.

 

Houten keuken Ikea

Natuurlijk kan je ook bij Ikea – Belgische marktleider in keukenland – terecht voor houten keukens. Klik hier om te weten te komen wat Ikea voor jou allemaal in petto heeft op gebied van keukens.

In het metod gamma vind je bijvoorbeeld houten keukenkasten met een paneel in essenfineer en een frame in massief essen (Lerhyttan en Torhamn).

Wel of geen Ikea keuken kopen? Lees het hier.

 

Prijzen

Wat de kostprijs van een houten keuken is, hangt uiteraard af van het materiaal en het type en aantal kasten. Om je een richtprijs te geven per kast, nemen we telkens een keukenkast van 60 centimeter breed met legplanken.

Een melamine keukenkast kost gemiddeld 450 euro, een exemplaar in hout fineer 850 euro en een kast uit massief hout 1250 euro. Wil je ladekasten, dan loopt de prijs op. Voor melamine betaal je algauw 780 euro, een ladekast in hout fineer kost 1970 euro gemiddeld terwijl je voor een massief houten ladekast 2500 euro betaalt.

De prijs van je volledige houten keuken snel berekenen?

Wil je snel een idee krijgen van het kostenplaatje van al jouw kasten? Vertrouw dan op de calculator.

Klik hier om de kostprijs van je houten keuken te berekenen.

 

Apparatuur

Welke stijlen van keukentoestellen integreer je in je houten keuken? Houten keukens zijn combineerbaar met gelijk welk design van apparatuur. Je kan dus eindeloos combineren. Elektrische toestellen zijn er lang niet enkel meer in roestvrij staal.

Ga je gang met volledig witte, grijze of zwarte apparatuur. Vooral zwarte toestellen ogen prachtig in een houten keuken. Ze vormen een eyecatcher voor je keuken.

Vloer

Welke vloer past bij een houten keuken? Het is een vraag die je wellicht ook bezighoudt. Bij het kiezen van een vloer speelt het uitzicht en karakter een grote rol, maar niet enkel dat.

Het is minstens even belangrijk – des te meer in de keuken – dat de vloer makkelijk te onderhouden is. Een keukenvloer wordt namelijk intensief betreden en de keuken is een ruimte waar nogal eens gemorst wordt.

In een keuken kan je in principe kiezen voor tegels (natuursteen of keramisch), hout, pvc of gietvloer, maar niet alles past even goed bij houten keukens.

Pvc vloeren en gietvloeren passen qua karakter minder bij een houten keuken. Ook een vloer uit hout is niet de ideale match: een houten vloer past niet samen met een houten keuken.

Tegels daarentegen zijn een aanrader. De kleur is minder van belang. Zowel donkere als lichte tegels zijn blikvangers en steken mooi af tegen het hout van je kasten. Tegelvloeren bestaan er in vele formaten.

Ben je niet helemaal zeker van de kleurencombinatie? Kies dan voor een plint in rvs; of voor een zwarte plint bij een klassieke keuken. Zo’n plint zorgt voor de perfecte overgang van vloer naar keukendeurtje: een match made in heaven.

Rest dan nog de vraag: natuursteen of keramisch? Een natuurstenen vloer past perfect bij een landelijke keuken in hout en zorgt voor een unieke uitstraling. Zorg ervoor dat de vloer gepolijst is, zodat hij beter bestand is tegen vlekken en vloeistoffen.

Een natuurstenen vloer is gevoelig voor krassen en vraagt wel wat onderhoud. Dan is een keramische tegel makkelijker. Krasbestendig, slijtvast, makkelijk te onderhouden, goedkoper dan natuursteen, het zijn aantrekkelijke kenmerken voor een keukenvloer.

houten keuken

Kies voor een vloer die bij de keuken past. Maar het is ook belangrijk dat de vloer goed te onderhouden is.

Onderhoud

Hoe onderhoud ik mijn houten keukendeuren? Het is een veel gestelde vraag. En terecht. In een keuken wordt gewerkt en geleefd. De keukendeuren zien dus wel af. En je wil ze natuurlijk zo mooi mogelijk houden.

Bij houtlook deuren stelt zich geen enkel onderhoudsprobleem, aangezien het hier om kunststof gaat. Met (echt) hout echter moet je uitkijken, ook al is dat maar een laagje zoals bij fineer. Zelfs al kreeg het fineer een beschermlaag of werd het gelakt, dan nog moet je oppassen.

Wrijf steeds in de richting van de nerf, enkel zo kan vuil uit de poriën verwijderd worden. En let op met schurende sponsjes. Hout is vochtgevoelig. Wrijf na het reinigen de fronten zeker goed droog. En test je poetsproduct eerst uit op een onopvallende plaats.

Een houten keuken staat idealiter in een ruimte met een luchtvochtigheid van 50 à 55% en een temperatuur van ongeveer 23°. Is de lucht te vochtig, dan kan het hout uitzetten.

Toonzalen die houten keukens verkopen

In welke winkels kan je een houten keuken kopen in België? Dat zijn er heel veel. Een greep uit het aanbod: Dovy Keukens, Ixina, De Keukenbouwer, DSM Keukens, SieMatic, Keukens De Abdij, Ikea en ga zo maar door.

Een tipje van de sluier? Bij SieMatic vind je naast edele houtsoorten als fineer of als lijstfront ook kunststof oppervlakken die extreem onderhoudsgemak combineren met een verbluffend natuurlijk ogende houtlook. Ze zijn haast niet met het blote oog te onderscheiden van echt hout.

Keukens De Abdij heeft een speciale Real Oak-line, een combinatie van hout en hightech. Je kan kiezen voor een volledige houten keuken of voor een keuken met slechts enkele houten accenten. Het hout kan verschillende toepassingen ondergaan, waardoor zowat elke sfeer en uitstraling gecreëerd kunnen worden.

Ook bij Dovy Keukens zit je goed voor je houten droomkeuken. Massief hout of fineer hout? Beiden zijn aanwezig in het aanbod. Nieuw is de scarved oak techniek, toegepast op fineer eik, die de fronten een verweerde aanblik geeft, heel trendy en chic tegenwoordig.

Wil je liever houtlook? Dat kan met Dovy’s specialiteit: laminaat of kerngekleurd frontlaminaat voor wie het fijne donkere lijntje liever niet ziet.

Aan jou nu om een droomkeuken te kiezen die uit het juiste hout gesneden is!



Foto's: Keukens De Abdij

Ook zo'n prachtige keuken? Ontwerp je droomkeuken in 3D!