Weten wat je nieuwe keuken kost?  Bereken direct je keukenprijs »

Ikea keuken?

Ikea: een naam die klinkt als een klok. De kans is groot dat je iets van dit merk in huis hebt. De Billy boekenkast of het Malm bed misschien. Of één van de vele kleine hebbedingetjes. Wist je dat Ikea ook bekendstaat om zijn keukens?

Hoe zit het met een Ikea keuken? Is die zijn geld waard? Welke mogelijkheden zijn er en voldoet de kwaliteit? We zetten zowel de pro’s als de contra’s voor jou op een rij.

Goede wijn behoeft geen krans

Het tweede deel van dit spreekwoord klopt alvast in het geval van Ikea. Het merk heeft geen nood aan een uitgekiende promocampagne. Het verkoopt gewoon zichzelf. Ook al duurt de montage veel langer van verwacht, zijn de instructies vaak onduidelijk en hebben velen montagedeeltjes op overschot, zowat iedereen is fan van het merk.

Dat er vaak gevloekt wordt en dat beweerd wordt dat het in elkaar zetten van een Ikeaproduct een relatietest is? Het houdt de mensen niet tegen om bij Ikea te kopen, integendeel zelfs.

Schenkt Ikea figuurlijk ook goede wijn? Hier is toch enige nuance aangewezen. Dit geldt ook voor keukens. Dat merk je hieronder. Een Ikea keuken is goedkoop en leuk en knap bedacht. En vaak ook wel goed. Maar het is verkeerd om te denken dat Ikea keukens de enige goede en goedkope keukens op de markt zijn.

Soms ben je (bijna) even goedkoop af bij een ander merk, maar heb je daarvoor betere kwaliteit in huis. Ikea heeft ook nog geen ellenlange ervaring als keukenbouwer en dit speelt eveneens een rol. En bij Ikea moet je ook wel heel veel zelf doen (of fors betalen om het te laten doen).

Dit vergt tijd en energie. Het bedenken, het vervoer, het bij elkaar zoeken en in elkaar zetten van alle onderdelen, je bent er lang mee zoet. Daardoor kan Ikea natuurlijk wel de prijs drukken.

Een vleugje geschiedenis

De letters van Ikea zijn de afkortingen van de Zweedse stichter (Ingvar Kamprad), de boerderij waar hij opgroeide (Elmtaryd) en het dorp vlakbij (Agunnaryd). Kamprad was midden vorige eeuw een zakenman avant la lettre.

Hij verkocht no-nonsense producten voor het huishouden aan zijn streekgenoten die met weinig moesten rondkomen. Aangezien zijn regio nogal afgelegen was, bracht hij een catalogus op de markt om de grotere steden te kunnen bereiken.

En zo was het succes van Ikea geboren. Functionaliteit tegen een lage prijs, het is nog steeds de kernidee van ieder artikel.

Ikea keukens als totaalpakket

Het handige aan Ikea is dat je er werkelijk alles vindt wat je in de keuken denkt nodig te hebben. Er is naast het basismeubilair (METOD keukenkasten en -deuren, ook los van elkaar verkrijgbaar) ook een aanbod aan keukenkastinrichting, elektro, kranen en spoelbakken en werkbladen beschikbaar.

Daarnaast kan je je vast meubilair nog aanvullen met losse eilanden en roltafels. En dan is er een eindeloze reeks aan gebruiksvoorwerpen voor de keuken, van pannenlappen over kookpotten tot decoratie.

Inspiratie

Keukenideeën zijn er genoeg bij Ikea. Wil je een modern ogende keuken, dan kan je kiezen voor wit, grijs of zwart, al dan niet hoogglans. Hou je meer van landelijk, dan heeft Ikea ook voor jou de perfecte keuken in huis. Wat dacht je van ouderwetse charme met vitrinedeuren, aangepaste fronten en handgrepen voor een echte cottage belevenis? Wit, gebroken wit of andere warme tinten, het behoort allemaal tot de mogelijkheden.

Ikea heeft eveneens houteffectkeukens in zijn gamma, net als gekleurde keukens in grijsgroen of donkergroen voor wie geen witte, zwarte of grijze muis wil zijn. Met accentdeuren kan je bovendien elk type keuken een persoonlijke en originele toets geven of een bestaande keuken in een nieuw jasje stoppen.

Neem hier een kijkje en droom weg van je nieuwe keuken. Ikea heeft ook brochures speciaal voor keukeninspiratie, elektrotoestellen en keukenhulp in het algemeen. In de winkels zie je diverse opstellingen. Handig is ook dat je in het echt ziet hoe je iets kunt doen met een hele krappe ruimte.

Nog meer inspiratie opdoen?

Klik hier voor  keukencatalogi

Persoonlijk genoeg?

Een vraag die soms gesteld wordt: is mijn keuken van Ikea wel persoonlijk genoeg? Is die niet te veel dertien in een dozijn? Over smaak valt niet te twisten. Je kan zeker genoeg combineren met alle mogelijkheden, maar je keuken blijft natuurlijk een stempel van Ikea dragen.

Het spreekt voor zich dat een huis met inrichting van Ikea een mindere verkoopwaarde heeft dan datzelfde huis met keuken en badkamer van een exclusief merk.

Ikea keuken kostprijs

Vóór de komst van Ikea op de Belgische markt was het keukensegment vrij duur te noemen. Er was toen namelijk ook nauwelijks sprake van goedkope concurrentie.

Bij zijn doorbraak was Ikea de goedkoopste aanbieder van keukens. Het was dan ook logisch dat het merk erg gegeerd was (en nog steeds is) bij (vooral) jong en oud. Mensen met weinig budget konden een hele goede zaak doen bij dit Zweedse merk.

Ook wie bijna al zijn geld in de bouw van de droomwoning gestopt had en niet veel geld meer over had voor inrichting, kon hier terecht. Ikea heeft nog steeds het etiket goedkoop te zijn. Mensen stellen zich geen vragen, doen geen moeite om keukens te vergelijken en gaan haast automatisch richting Ikea.

Zelfs showroommodellen vliegen de deur uit, iets wat bij andere keukenzaken veel minder het geval is. Ikea had al een sterke poot in de meubelbranche en dit zette zit door in de afdeling keukens.

Ikea keuken kostprijs

Verandering prijzen

En wanneer je een winkel bezoekt, doorloop je automatisch de volledige collectie, dus zie je vanzelf wat Ikea op keukenvlak te bieden heeft. Toch loont het de moeite om een prijsvergelijking te doen, want de tijden zijn veranderd.

Met de komst van de recessie in 2008 kwam er een kentering. Er bewoog wat op de keukenmarkt met het ontstaan van nieuwe concepten en prijsbrekers. Tegenwoordig zijn er heel wat keukenzaken die hoge kwaliteit bieden tegen een uiterst scherpe prijs.

Consumenten beseffen niet genoeg dat Ikea – dat zijn prijzen ondertussen ook marktconform verhoogde – niet langer de goedkoopste is. Elders kan je vaak betere kwaliteit vinden tegen een heel interessante prijs.

De prijs van je keuken berekenen:

Vergelijk dus best eens de Ikea keuken kostprijs met die van een andere aanbieder van keukens. Je zal versteld staan van de mogelijkheden naast Ikea. Bereken de prijs van je nieuwe droomkeuken via deze calculator en ontdek hoeveel kwaliteit je krijgt voor je budget.

Klik hier om de prijs van je droomkeuken te berekenen >

Korting versus garantie

ikea keukens promoties? Hoera, ik koop een keuken tijdens de solden? Niet bij Ikea. Soms is er wel eens een prijsverlaging of wordt een product in de kijker gezet, maar algemene kortingen zoals we die bij andere zaken kennen, blijven grotendeels uit.

Daardoor maakt een bedrijf als Ikea een grote nettowinst op zijn keukens. Wel is het zo dat je met de IKEA Family kaart kan genieten van kortingen op bepaalde producten die maandelijks wisselen. Word dus zeker lid als je van plan bent om bij Ikea een aankoop te doen.

En hoe zit het met de garantie? Ikea biedt je een onvoorstelbaar aantal jaren garantie, namelijk 25 jaar op de kasten, lades, fronten, werkbladen en spoelbakken (met enkele uitzonderingen), 10 jaar op de keukenmengkranen en 5 jaar op de elektrotoestellen (met uitzondering van TILLREDA en LAGAN toestellen, waar je 2 jaar waarborg op krijgt). Bij de meeste keukenzaken krijg je 5 jaar garantie op de keuken zelf en 2 jaar op de toestellen.

Wat is er nu voor jou het interessants? Korting of een (langdurige) garantie? Laat je zeker niet misleiden door de lange garantieperiode. Als er iets mis is met je keuken of een toestel, dan merk je dit vaak snel. Meestal gaat het dan om een productiefout.

In dit geval is een langere garantie dus van geen nut. En trouwens, een gemiddelde Ikea keuken gaat 15 jaar mee; waarom zou je dan een garantie van 25 jaar nodig hebben? Garantie is in principe een soort verzekering tegen dat er iets stukgaat.

Is interessant, maar niet als je daardoor geen korting krijgt. Dan betaal je eigenlijk je garantie zelf.

Ikea keuken tekenen

Een keuken kopen bij Ikea: hoe begin je daaraan? Eigenlijk zijn er 4 stappen.

Eerst moet je plannen. Dit wil zeggen dat je goed je ruimte opmeet: lengte, breedte, hoogte van muren, maar ook van ramen en deuren. Vergeet niet te kijken waar er stopcontacten zitten en waar de afvoer komt.

Vooraleer je naar de winkel stapt, kan je zelf al thuis ontwerpen aan de hand van de keukenplanner van Ikea. Zowel in plattegrondvorm als in 3D kan je verschillende oplossingen uitproberen. Met jouw ideeën in het achterhoofd stap je daarna naar de winkel.

Tijdens een anderhalf uur durend persoonlijk adviesgesprek hoor je hoe jouw visie het meest efficiënt kan gerealiseerd worden en een mooi geheel vormt. Je krijgt een offerte en kan een afspraak maken voor een voorbezoek.

Stap twee is het voorbezoek. Een keukenspecialist komt ter plaatse om te zien of alles past en of er eventueel wijzigingen moeten aangebracht worden.

Stap drie is al direct het bestellen. Daarvoor ga je opnieuw naar de winkel, waar het plan nog een laatste keer overlopen wordt. Je betaalt aan de kassa of je bespreekt een afbetalingsplan en je kan alle verpakkingen ineens meenemen of laten thuis leveren.

Tot slot is er de installatie van je keuken. Die kan je zelf doen (als je tenminste wat technisch aangelegd bent) of overlaten aan een professional. Ikea werkt hiervoor samen met servicepartners die meestal al enkele dagen na je aankoop je keuken kunnen komen installeren. Bij vragen kan je trouwens steeds een beroep doen op een callcenter.

Je eigen keuken tekenen online in 5 minuten?

Een Ikea keuken tekenen: iets unieks? Helemaal niet. Een keuken ontwerpen kan ook via andere software. Onderstaand programma is veel beter en makkelijker toegankelijk dan het keukenontwerpprogramma van Ikea. Ervaar het vooral zelf.

Klik hier om je eigen keuken te ontwerpen >

Over maten en zo

Ikea heeft kasten met keuze uit breedte van 20, 40, 60 en 80 centimeter. Dit is een heel verschil met andere keukenaanbieders. Bij Ikea vind je geen kasten van 90 en 120 cm breed, iets wat bijvoorbeeld erg gangbaar en praktisch is voor een lade voor kookpotten.

Hou er rekening mee dat handgrepen ongemonteerd geleverd worden. Ook zitten er nog geen gaatjes in de deuren. Die kan je maken met een speciaal meegeleverd apparaatje. Voordeel hiervan is volgens Ikea dat je dan zelf de plaats van je deurknop kan bepalen. Dit vergt wel enige behendigheid en technische kennis.

Een keuken om in te werken

Het werkblad vormt een essentieel onderdeel van je keuken. Bij Ikea kan je dit verkrijgen in de materialen laminaat, composiet, massief hout en houtfineer.

Grote afwezige hierbij is graniet. Composiet en graniet lijken qua uitzicht sterk op elkaar, maar composiet is toch het mindere broertje. Het is goedkoper dan graniet, want niet 100% natuurlijk en vooral: hete pannen kunnen zorgen voor blijvende schade.

En wat met de toestellen?

De elektrotoestellen hebben Zweedse benamingen en vallen erg goed mee qua prijs. De vreemde merknaam kan afschrikken, maar weet dat het eigenlijk apparaten zijn van merken die zelf in eigen naam ook toestellen op de markt brengen, meestal Whirlpool.

Zeker niet slecht, maar toch eerder een budgetmerk. De keuze is nogal beperkt qua modellen. En een kookplaat met vijf of zes pitten, een hele brede afzuigkap en een vaatwasser met gespecialiseerde functies zal je er niet vinden.

Je bent niet verplicht om ook je toestellen bij Ikea te kopen. Je kan gerust terecht bij andere merken. Kijk dan wel goed uit of je keuze past binnen de afmetingen van je kasten.

Ikea keuken electrotoestellen

Help, mijn model wordt niet meer geproduceerd!

Vroeger was er FAKTUM, nu enkel METOD. Wat doe ik wanneer een deur van mijn FAKTUM keuken kapot is? Ik kan daar namelijk niet meer bij Ikea voor terecht. Geen enkel probleem: er zijn bedrijven die gespecialiseerd zijn in FAKTUM fronten in vele modellen en kleuren.

Montage – opgelet voor valkuilen!

Opgelet bij het monteren van een Ikea keuken. Een groot nadeel is namelijk dat er geen plaats is voor leidingwerk. De kasten hebben immers een vlakke achterkant. Wanneer je ze tegen de muur plaatst, blijft er geen ruimte meer over voor aansluitingen van elektriciteit en water.

Je moet dus de leidingen in de muur frezen of de kasten enkele centimeters van de wand plaatsen, wat een meerprijs oplevert, want dan heb je een dieper en dus ook duurder werkblad nodig. Kasten van Ikea zijn op zich trouwens al dieper dan die van de meeste andere keukensystemen.

Bij de METOD keuken is de plint onderaan de kasten slechts acht of elf centimeter. Elders is dit meestal standaard minimum zestien centimeter. Natuurlijk heb je zo meer opbergruimte in de onderkasten, maar het is wel moeilijker om onder de kast aan een stekker te kunnen die in een stopcontact moet. Een plintboiler kan je op die manier ook niet meer kwijt onder de kast. Die zal in de kast moeten.

Let ook op wanneer je voor een greeploze keuken van Ikea kiest. Er is namelijk nogal weinig ruimte om met je vingers de deuren open te krijgen. Vooral bij lades die goed gevuld zijn, is het op die manier erg moeilijk om de lade naar voor te krijgen. Een greeploze keuken oogt erg mooi. Wil je er één, koop die dan niet bij Ikea.

Standaard maten versus maatwerk

Bij Ikea is maatwerk niet mogelijk. Het assortiment is wel uitgebreid (met breedtes in stappen van 20 cm), maar als je een andere maat nodig hebt, wordt het moeilijk. Wel kan je panelen kopen om op die manier iets te kunnen bijwerken, maar dan moet je zelf aan de slag om ze op de correcte maat te zagen en te installeren.

Wil je een oven en microgolfoven boven elkaar plaatsen, dan kan dat wel, maar Ikea gaat ervan uit dat je oven dan 60 cm en je microgolfoven 40 cm hoog is. Twee ovens van 60 cm, dat kan bijvoorbeeld niet.

Advies en advies is twee

Het voordeel van Ikea is dat je niet te maken krijgt met agressieve verkoopstechnieken. Gladde verkopers zal je daar niet vinden. Ook elders steeds minder trouwens. Sinds de recessie zijn klanten kritischer en is menselijk contact steeds belangrijker geworden.

Advies van Ikea kan je vergelijken met advies dat je in een zelfbouwmarkt krijgt. Want bij Ikea gaat men er namelijk van uit dat je alles zelf doet en monteert. Daardoor kan het wel eens gebeuren dat iets belangrijks over het hoofd gezien wordt.

Wijk je af van de standaard kasten, dan zal je het wellicht helemaal zelf moeten uitzoeken. Bij een keukenspeciaalzaak zal meer expertise aanwezig zijn om je de nodige raad en ondersteuning te bieden.

Heb je geen afspraak gemaakt, dan word je zeker niet aangesproken in de winkel. Je kan bij Ikea overal vrij rondkijken. Maar voor een keuken wil je waarschijnlijk net wél advies. Het planningsgesprek op afspraak verloopt ook sneller dan bij een zaak die gespecialiseerd is in keukens.

Bij deze laatste wordt dieper ingegaan op alle aspecten van je nieuwe droomkeuken. Offertes zijn er ook bespreekbaar, met kortingen en promotarieven voor wie meer geld besteedt. Afdingen bij Ikea en ikea keukens promoties? Komt niet voor. Bij Ikea hanteert men nettoprijzen. Die zijn steeds dezelfde, hoeveel of hoe weinig je ook koopt.

Vestigingen

Ikea heeft fysieke winkels in verschillende Belgische grootsteden. Voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is dit in Anderlecht. Woon je in Vlaanderen, dan kan je terecht in Zaventem, Wilrijk, Hasselt of Gent. Voor Wallonië bevinden de Ikea winkels zich in Aarlen, Luik en Bergen.

Ikea gaat mee met zijn tijd

Vroeger had je enkel de jaarlijkse catalogus en een beperkter aanbod aan winkels. Het was vaak een heel gedoe om alle dozen in je wagen te krijgen. Maar de tijd staat niet stil, ook niet bij Ikea. Sinds 2018 is er een eigen webshop.

Je kan dus je favorieten kiezen vanuit je luie zetel en je kan alles bovendien laten leveren, niet enkel in een winkel, maar voortaan ook thuis. Pakketpost (kleine artikelen) kan al vanaf 4,99 euro. Een vrachtwagenlevering in de ruimte van je eigen keuze kost je minimum 59,90 euro, oplopend volgens je aankoopbedrag.

Wens je ook nog montageservice, dan loopt het bedrag op met 119 euro per kast en 39 euro per toestel voor de keuken. Voor meerwerk zoals leidingen en stucwerk betaal je een extra uurloon van 44 euro per uur en per installateur. Vergeet deze tarieven niet op te tellen bij je nettoprijzen.

Financiering

Ook al is een keuken bij Ikea relatief goedkoop, toch betekent dit nog een hele hap uit je budget. Daarom heeft Ikea meerdere betaalmogelijkheden voor jou. Je kan natuurlijk alles onmiddellijk en in één keer betalen. Je kan ook kiezen voor de IKEA Family Mastercard, een vorm van kredietkaart.

Deze kaart kan je gebruiken voor aankopen tot 5.000 euro. Je betaalt geen jaarlijkse bijdrage en kan ervoor kiezen om je uitgaven van de vorige maand in één keer te betalen of via maandelijkse aflossingen.

Voor een éénmalig project zoals een keuken is er ook het IKEA Family Project. Deze financiering geldt voor aankopen tot 25.000 euro en werkt via maandelijkse aflossingen. Handig, maar bij maandelijkse afbetalingen zit er een addertje onder het gras: door de debetrentevoet loopt je basisbedrag al snel een flink stuk op.

Over keukens en corona

COVID-19 strooit momenteel overal roet in het eten, ook in de Zweedse gehaktballetjes van Ikea. Hou dus rekening met verstoorde leveringen, vertragingen en een beperkte voorraad van sommige artikelen. En vergeet je mondmasker niet mee te nemen naar de winkel.

Een keukenplanning kan op dit ogenblik ook enkel op afspraak (in de winkel of via videogesprek). Dit was vroeger betalend, maar is nu gratis. Of je kan natuurlijk ook zoals steeds zelf aan de slag met de 3D-planner.

Eindconclusie

Ikea is een merk dat aanslaat bij elk segment van de bevolking, maar vooral bij wie hippe spullen wil tegen een lage prijs. Keukens hebben een aanvaardbare prijs-/kwaliteitverhouding en zijn populair. Gladde verkopers zijn er niet, je krijgt de indruk dat je een eerlijke prijs betaalt.

Er zijn adviseurs om je te helpen, maar die zijn soms onervaren en hebben dus niet steeds de juiste expertise om je met raad en daad bij te staan. Er zijn veel combinatiemogelijkheden, maar toch ontbreken enkele belangrijke gangbare kastmaten.

Naast keukens zelf, vind je bij Ikea een breed scala aan accessoires en opbergsystemen. Maar vooral: een keuken van Ikea is niet langer de goedkoopste. De prijs ervan is in de loop der jaren stevig gestegen. Wanneer je het totale plaatje bekijkt (kwaliteit – prijs – service), dan is Ikea niet zaligmakend.

Er zijn tegenwoordig andere keukenaanbieders op de markt die uitstekende kwaliteit en service bieden tegen een correcte en scherpe prijs.

Klik hier voor goedkope keukens

 Foto's: Keukens De Abdij

Ook zo'n prachtige keuken? Ontwerp je droomkeuken in 3D!