Keuken indeling? Een keuken is niet zomaar een keuken het is een leefplek. Het moet een praktische keuken zijn maar vooral een waarin je je thuis voelt. Het is daarom belangrijk om uw keuken indeling naar uw wensen en behoeften aan te passen.
Gratis
Om het allemaal nog even wat makkelijker te maken hebben we voor u een geheel gratis keukencatalogi! Met honderden pagina´s vol aan inspiratie, tips en kortingsbonnen. En het beste eraan is, het is geheel gratis voor u! Wilt u de gratis keukencatalogi? Ja!
Volwaardige leefruimte
Vroeger bestond een keuken uit een paar kasten, een spoelbak, een losse koelkast en een apart gasfornuis, maar deze tijd is voorbij. De keuken is uitgegroeid tot een volwaardige leefplek in het huis.
Als u denkt aan de ingrediënten van een keuken van deze tijd zijn dat; veel opbergruimtes, praktische werkbladen en voldoende inbouwapparatuur om aan al uw wensen te voldoen.
De stijl en de kleurstelling van de keuken worden probleemloos afgestemd op de rest van uw woning. Omdat de keuken steeds meer een echte leefruimte wordt, willen veel mensen het liefst een woonkeuken.
Een keuken waar ook gegeten kan worden heeft daarom een meerwaarde. Is er niet voldoende ruimte voor een echte eettafel, dan zijn een smalle eet bar of een inklapbare tafel praktische alternatieven. De bar tafel kan bovendien dienst doen als extra werkruimte.
Beschikbare keukenruimte
De ruimte waar uw keuken moet komen, bepaalt voor het belangrijkste deel de keuken indeling. Is de keuken groot of klein, breed of smal, licht of donker? Zitten er veel ramen en deuren in? Heeft de ruimte een hoog of laag plafond? Dergelijke factoren spelen hierbij een rol.
Keuken indeling maken
Er zijn verschillende manieren waarop de keuken geplaatst kan worden. Afhankelijk van de beschikbare ruimte en de creativiteit van degene die de opstelling bedenkt, er zijn erg veel mogelijkheden. Zo kunt u denken aan:
Een rechte keuken : Alle kasten en apparaten zijn in een lijn naast elkaar geplaatst. In een smalle keuken is dit vaak de enige opstelling die mogelijk is.De ruimte kunt u optimaal benutten door te kiezen voor dubbele of extra hoge bovenkasten.
Parallelle keuken: Als de ruimte het toelaat, kunt u ook twee rijen kasten tegenover elkaar plaatsen.Aan de ene kant bijvoorbeeld de spoelbak met werkruimte en aan de andere kant het kookgedeelte met aflegruimte om goed uit de voeten te kunnen in deze keuken, moet u bij voorkeur zo´n 120 cm tussen de rijen overhouden.
L-vormige keuken: Alle kasten en apparaten staan in een hoek opgesteld. Deze opstelling geeft de mogelijkheid om de keuken onder een raam door te laten lopen ook kan op deze manier in een open keuken een afscheiding wordt gemaakt van de woonkamer. Door de L-vorm is er meestal voldoende ruimte voor een eettafel.
U-vormige keuken : In grotere keukens wordt ook wel een U-vormige opstelling gekozen. Deze vorm geeft veel werk-en bergruimte. Vanuit het midden kunt u overal goed bij.
Eilandkeuken: De bovenstaande keukenopstellingen kunnen worden gecombineerd met een los keukenblok. Dit eiland kan dienst doen als kookunit, spelruimte of als werkruimte. Houd er overigens rekening mee dat een gastoestel op een kookeiland geen spatwand heeft om de spetters op te vangen Net als bij de vorige opstelling, hebt u ook in dit geval voldoende ruimte nodig om het te realiseren. Een open keuken is hiervoor ideaal.
De meeste keukens zijn zogeheten aanbouwkeukens, waarbij alle elementen aan elkaar vast zitten. Er zijn hierbij verschillende opstellingen mogelijk. Een ander systeem is een keuken met losse modules voor koken, koelen en opbergen.
Deze modules worden los van elkaar in de ruimte geplaatst. Hier hebt u wel behoorlijk wat ruimte voor nodig.
Het wat chaotische uiterlijk kunt u, indien gewenst oplossen door de verschillende modules onder een werkblad te plaatsen. Door de speciale manier waarop de modules worden gemonteerd, blijven latere aanpassingen altijd nog een mogelijkheid.
Een renovatie is dan niet direct nodig, hoewel de leidingen wat problemen kunnen geven. Een modulekeuken kan ook met de verhuizing gewoon mee, al zal dit in de praktijk niet zo veel voorkomen. Een andere mogelijkheid is om modules te combineren met een vaste keuken.
Functies in de keuken
De functies die u in een keuken verricht zijn vooral: voedsel voorbereiden, koken,spoelen/afwassen, koelen en opbergen. Elk van deze functies stelt z´n eigen eisen en moet op uw behoeften worden afgestemd zijn.
Bent u een kookliefhebber die geregeld mensen uitnodigt om te komen eten? Dan past een ruime kookplaat met vijf of zes pitten beter bij u dan de klassiek vier pitsfornuis. Hebt u een minder ruime keuken of hebt u weinig tijd om te koken? Dan is een combimagnetron wellicht de oplossing voor u. Heeft u behoefte aan veel kastruimte? Kies dan voor hoge kasten en gebruik de plint als extra bergruimte.
Indelen
Bij het indelen van de keuken moeten er bepaalde functies logisch op elkaar zijn afgestemd. Vaak ontstaat er een werkdriehoek tussen eten voorbereiden, koken en spoelen/afwassen.
De kernregel hierbij is de loopafstanden zo kort mogelijk te houden. De vaatwasser kan bijvoorbeeld het beste in de omgeving van de spoelbak zitten. Zodat hij zo gemakkelijk in en uit-geruimd worden zonder iets te morsen.
Veel dergelijke dingen lijken logisch te zijn.Toch geven wij het advies om voor uzelf na te gaan hoe u in de keuken te werk gaat; Wat u een makkelijke manier van zaken vindt. Pas dan krijgt u een keuken die speciaal naar u gemaakt is.
Keuken indelen tips
Enkele regels voor een efficiënte indeling zijn:
- Kies als het mogelijk is een anderhalve of dubbele spoelbak. Als u een vaatwasser heeft, dan is een spoelbak vaak al voldoende.
- Zorg voor een minimale ruimte van 50 cm aan weerskanten van de spoelbak.
- Bent u van plan een spoelbak onder een raam te plaatsen? Controleer dan of de kraan niet een binnendraaiend raam belemmert.
- Installeer een spoelbak of kookplaat nooit tegen een wand of kast , maar houdt enige afleg ruimte over.
- Het gebied tussen de spoelbak en de kookplaat wordt het meest in gebruik genomen. Reserveer hier bij voorkeur minimaal een ruimte van 60 cm voor. Installeer de spoelbak en de kookplaat ook niet te ver uit elkaar en liever niet tegenover elkaar. Dat voorkomt onnodig veel handelingen.
- De werkinstelling voor rechtshandige mensen is vaak met de klok mee. De kookzone zit dan rechts van de spoel/afwaszone. Linkshandige mensen werken vaak tegen de klok in.
- Houd bij de installatie van inbouwapparatuur en de draairichting van kastdeurtjes rekening met de link-of rechtshandigheid van de voornaamste gebruiker.
- Plaats tussen het laatste kastje en de muur altijd een zogeheten passtuk, zodat het kastdeurtje helemaal open kan. Dit is vooral van belang bij een inrichting met uitschuifbare korven.