Weten wat je nieuwe keuken kost?  Bereken direct je keukenprijs »

Keukenplaatsing? Het plaatsen van een nieuwe keuken is een vak apart. Bekijk wat er bij keukenplaatsing komt kijken.

Gratis keukencatalogi?

Laat u verleiden en begeleiden door onze gratis keukencatalogi! Met honderden pagina´s vol aan inspiratie, verschillende keukenopstellingen en kortingsbonnen. Onmisbaar in de zoektocht naar een nieuwe keuken.

Vraag keukencatalogi aan

 

U hebt eindelijk een keuken naar wens aangeschaft. Vaak denken de kopers dat ze er dan al zijn, maar deze keuken moet nog worden geplaatst en geïnstalleerd. Het plaatsen en installeren van een keuken is een hele klus waar u tot wel twee weken mee kwijt bent. Dan is nog de keuze aan u of u de keuken laat plaatsen of zelf de handen uit de mouwen steekt.

In dit artikel leest u alles over plaatsing en installatie.

De klusperiode

klusperiodeHoudt rekening met de klusperiode. Een keuken is niet in 3 dagen te plaatsen. Trek hier dan ook ongeveer 2 weken voor uit. Heeft u nog vrije dagen over?

Neem dan een paar dagen vrij zodat u thuis de keukenmonteurs kan helpen wanneer ze vragen hebben.

Sommige mensen laten de keuken monteurs aan hun lot over. Niemand is dan thuis om toezicht te houden. Het is niet alleen onbeleefd naar de monteurs toe, maar ook onverantwoordelijk.

keuken monteursDe risico op diefstal wordt vergroot en u kan het proces niet bij houden. Als er tijdens het plaatsen wat fout gaat, dan bent u hier bij en kan het gelijk verholpen worden.

Soms zit het hele gezin dagen thuis, toe te kijken hoe de monteurs de keuken plaatsen. Dit is natuurlijk een beetje overbodig.

Wat de monteurs een ongemakkelijk gevoel kan geven. Het beste is nog altijd dat als de keuken wordt geplaatst er gewoon één iemand minimaal thuis is. Het is niet nodig om met 5 man thuis te zitten.

Heb vooral vertrouwen in de monteurs. Ze weten wat ze doen!

Geen keuken

Bij een nieuwe keuken plaatsen is het vanzelf sprekend dat u dus géén keuken heeft. Besef dit ook. De periode dat er een keuken geplaatst wordt zal u niet kunnen koken of gebruik kunnen maken van apparaten.

Een optie is gewoon een kleine magnetron aan te schaffen dat je eventueel kant-en-klare maaltijden kan opwarmen. Voor de rest wordt het vaak toch wel de standaard afhaal van de Chinees en de snackbar..

 

Planning

Wanneer uw erg handig bent of handige mensen in uw omgeving hebt, zult u misschien overwegen om de keuken zelf te plaatsen en te installeren.

Voor een aantal werkzaamheden is het wel aan te raden om vakmensen in te schakelen!

planning

Zo is het aan te raden om zaken met betrekking tot gas en elektra zoveel mogelijk aan vak mensen over te laten.

U kunt ook de helft zelf doen en de andere helft laten doen, hier bij kunt u denken aan zelf de oude keuken te verwijderen en de nieuwe te laten plaatsen door de keukenleverancier.

Heeft u er niet zoveel verstand van of bent u te druk? Laat dan de keukenleverancier de keuken plaatsen. Hoe u de werkzaamheden ook aanpakt, het is altijd van belang om alles voor uw zelf op een rijtje te zetten.

Maak een planning van alles wat moet gebeuren. Wat erg vervelend is dat u nog niet klaar bent op het moment dat de keuken wordt geleverd. Maar ook is het is niet handig dat overige werkzaamheden moeten wachten totdat de keuken er is.

 

Voorbereiding

Voordat een nieuwe keuken geplaatst en geïnstalleerd kan worden, is over het algemeen al een hoop werk verricht. In deze tekst wordt er ingegaan op alle werkzaamheden die betrekking hebben op de nieuwe keuken.

  • Ten eerste dient uw oude keuken verwijdert te worden. Een activiteit die u zelf zou kunnen regelen. De oude keuken kunt u op ruimen of u kunt deze verplaatsen naar een bijkeuken.
  • Wanneer het nog een goede keuken is, zonder al te veel beschadigingen, zou u deze zelfs kunnen verkopen.
  • Het is van belang dat u goed op de elektra let tijdens het installeren van een nieuwe keuken. In nieuwe keukens wordt tegenwoordig steeds meer en steeds zwaardere elektrische apparaten gebruikt.

Het kan dus goed zijn dat uw elektrische installatie, na het installeren van de nieuwe keuken, niet meer voldoet. In dat geval moet u extra groepen (laten) plaatsen in de stoppenkast. Het is handig dat u over veel stopcontacten beschikt in uw nieuwe keuken.

Ze zijn van toepassing voor de vaste inbouwapparatuur, maar ook voor de losse huishoudelijke apparaten. Zorg ervoor dat u weet waar de stopcontacten moeten komen vóór dat de nieuwe keuken er staat.

  • warmwatervoorzieningOok moet u nadenken over de warmwatervoorziening. Duurt het langer dan dertig seconden voordat u warm water heeft? Zijn de leidingen van de keuken naar de ketel te lang? Dan is het te overwegen om een elektrische boiler in de keuken te installeren.

Het voordeel hiervan is dat u minder lang hoeft te wachten op warm water en daardoor ook minder water verspilt.

Keukenplaatsing

De keukenplaatsing begint met het in elkaar zetten van de onderkasten.

  • Als deze vervolgens compleet zijn kunt u ze koppelen.
  • Vervolgens maakt u het werkblad op maat.
  • Breng de benodigde keukenplaatsinguitsparingen aan. Monteer de spoelbak en kookplaat en bevestig het werkblad op de kasten.
  • Vervolgens hangt u de bovenkasten waterpas aan duimhaken of een ophangregel. Als u alle kasten op de plek heeft bevestigd kunt u de achterwand afwerken.

Zorg ervoor dat de aansluiting voor de achterwand op het werkblad waterdicht is!

  • Tenslotte kunt u de kastdeuren bevestigen en afstellen.

Voor de installatie van de inbouwapparaten kunt u het beste de fabrieksinstructies volgen. Houdt wel rekening met zaken zoals brandveiligheid. Een dampkap moet bijvoorbeeld vanwege de brandveiligheid minstens vijfenzestig centimeter boven kookzone hangen.

 

Afwerking

Wanneer uw keuken geplaatst en geïnstalleerd is, kunt u bezig met de rest van de ruimte afwerken. Denk hierbij aan de wanden, de vloer, de verwarming. De wanden in de keuken kunt u op meerdere manieren afwerken.

In de meeste gevallen wordt gekozen voor stuc of spuitwerk. Tegenwoordig zie je steeds vaker dat de achterwand in dezelfde stijl als het keukenblad is. Een andere optie is om de keukenmuur geheel of deels te betegelen.

afwerking

Een nieuwe keuken biedt u ook de kans om een nieuwe keukenvloer te leggen. Tegenwoordig valt er heel wat te kiezen wat betreft keukenvloeren.

Een keukenvloer is het meest effectief als deze waterbestendig is en slijtvast.

Als basis voor een harde vloer hebt u altijd een vlakke ondergrond nodig. Wanneer u kiest voor tegels, zorg er dan voor dat ook u echt vloertegels hebt. Deze zijn harder dan wandtegels.

Wilt u graag een verwarming in de keuken? U zou een radiator kunnen vervangen voor een designexemplaar. Of u een radiator ombouw, waarmee u een extra vensterbank creëert. Ook is vloerverwarming een goede optie als u een stenen vloer hebt.


Vond u dit artikel nou ook zo interessant? Vergeet het dan niet te delen op de beschikbare sociale media! Help u vrienden aan wijze raad door te klikken op 1 van de onderstaande knoppen!Foto's: Keukens De Abdij

Ook zo'n prachtige keuken? Ontwerp je droomkeuken in 3D!