Weten wat je nieuwe keuken kost?  Bereken direct je keukenprijs »

Strakke keuken? Keukens zijn er in alle maten en gewichten. Ze nemen een groot marktaandeel in. Wat houdt het precies in? Hoe creëer je die en hoe rijm je strak met gezellig? Onze tips voor een strakke keuken lees je hieronder.

Kriebelt het al om je droomkeuken te ontwerpen?

Lang hoef je hiervoor niet te wachten. Maak zelf een ontwerp en teken je keuken uit in 3D met dit unieke ontwerpprogramma dat zelfs voor dummies een fluitje van een cent is.

Klik hier om de keukenplanner te starten.

Wat is een strakke keuken?

Het begrip strak duidt op de rechte lijnen van een keuken. De eenvoud van een strakke keuken zorgt voor rust. Niet enkel de simpele lijnen, ook de neutrale kleuren en soorten kranen, knoppen en toestellen dragen bij tot de minimalistische uitstraling ervan.

Een groot misverstand: strak is geen synoniem van modern. Een huis uit de jaren 30 of een nieuwbouw, het doet er niet toe. Je vindt ook strakke keukens in oude panden. Het hoeft ook niet altijd een strakke design keuken te zijn. Ook een strakke landelijke keuken heeft zijn vaste stek in het totale plaatje.

Wat kost zo’n keuken eigenlijk?

Wil je snel te weten komen hoeveel een minimalistische keuken kost? Het kan heel eenvoudig via de keukencalculator.

Klik hier om de prijs van je keuken te kennen.

Tips voor een strakke keuken

Hoe doe je dat, een keuken creëren die er zo strak mogelijk uitziet? Het kleinste onderdeeltje speelt daarbij een rol, van al dan niet handgrepen via kasten, planken, eilanden en werkbladen tot kleuren en accessoires.

Greeploos of juist niet.

Een strakke greeploze keuken in het wit is het summum van smetteloosheid. Geen handgrepen die de aandacht trekken, weinig onderhoud, minimalisme ten top. Maar wist je dat ook strakke donkere keukens met strakke handgrepen een geduchte concurrent zijn wanneer het aankomt op het samenstellen?

greeploze keuken

Hier zie je een voorbeeld van een greeploze keuken. Rechte lijnen en neutrale kleuren geven het een strakke uitstraling.

Over kasten en planken.

Met hoge kasten op een rij kan je makkelijk rechte lijnen ontwerpen. Op die manier ontwikkelt zich een strakke kastenwand, die bovendien nog praktisch en comfortabel is ook.

Niet alle kasten hoeven afgesloten te zijn. Door stoere planken te integreren in je wand, maak je ruimte om bijvoorbeeld je servies in perfecte stapeltjes te etaleren. Een strakke keuken met hout zorgt voor de nodige rust.

Strakke keuken met kookeiland.

Een kookeiland oogt mooi in een minimalistische keuken. De rechte lijnen en hoeken worden erdoor geaccentueerd. Een strakke keuken met kookeiland is de ideale manier om een ruimte – die voor de rest niet kitscherig mag zijn – te vullen.

In een keuken met kookeiland heb je er een werkblad bij. Zorg ervoor dat je dit niet vol rommel legt. Kruiden in mooie potjes of een karaf met olijfolie zijn dan weer wél een goed idee en geven een luxueuze uitstraling aan het geheel.

Geef (niet te veel) kleur aan je strakke keuken.

Een witte keuken past perfect bij de strakke stijl. Maar ook stoere, industriële kleuren zoals antraciet, matzwart of donkerblauw voldoen aan de voorwaarden. Zorg er wel voor dat de kleur niet té nadrukkelijk aanwezig is. Je keuken moet namelijk ook rust uitstralen.

Heb je weinig beschikbare ruimte, ga dan voor een kitchenette. Ook die kan een lichte, strakke, luchtige indruk maken. Bij Ikea bijvoorbeeld vind je zowel keukens als kitchenettes die deel uitmaken van het strakke segment. Een strakke keuken Ikea vind je hier.

Meer informatie over de kwaliteit van een Ikea keuken.

Een strakke keuken gezellig maken.

De valkuil bij deze keuken is vaak dat het minimalistische de overhand haalt en dat er een gebrek is aan gezelligheid. Je wil geen drukke keuken, je wil rust, maar sfeer is minstens even belangrijk als rust. Een strakke keuken gezellig maken, het is een uitdaging. Zorg ervoor dat je warmte toevoegt aan je keuken, zonder het strakke element uit het oog te verliezen. Hieronder enkele ideetjes om een minimalistische keuken toch gezellig te maken.

Keuken met hout

De gecentreerde handgrepen geven een strak design. Het hout en de belichting geven de keuken een gezellige en sfeervolle uitstraling.

Licht

Vraag het maar aan een lichttechnicus: met de juiste belichting kan je zowat elke sfeer oproepen. Zorg dus voor genoeg warm licht in je keuken. Dit kan via de juiste (led)lampen in je vaste verlichting, maar ook via accessoires.

Tegels

Warme vloertegels of parket zorgen voor de broodnodige gezelligheid. Maar ook via de betegeling achter het fornuis kan je zorgen voor sfeer. Denk maar aan de prachtige glans van muurtegels die zowel strak als gezellig ogen.

Hout

Een strakke keuken in landelijk huis, waarom is die zo gezellig? Juist, omdat daar veel gebruik gemaakt wordt van hout. Hout is een warm en gezellig materiaal. Je keuken zelf hoeft niet eens houten elementen te bevatten. Je kan evengoed kiezen voor houten stoelen. Voeg daarbij een ronde vorm en je gezelligheid is compleet.

Karakter

Gezelligheid tot slot heeft ook met karakter te maken. Zorg ervoor dat er karaktervolle elementen aanwezig zijn in je keuken. Misschien heeft de ruimte reeds authentieke kozijnen of sierlijsten of een prachtige vloer. Indien niet, dan kan je zelf via decoratie dergelijke gezelligheid toevoegen, zodat je keuken bovenal strak blijft, maar ook menselijke warmte uitademt.



Foto's: Keukens De Abdij

Ook zo'n prachtige keuken? Ontwerp je droomkeuken in 3D!